RBDW High Oleic zonnebloemolie
RBDW High Oleic zonnebloemolie
X

Plantaardige olie

RBDW High Oleic zonnebloemolie

HOSO

HO Zonnebloemolie is een plantaardige olie die geperst wordt uit de pitten van een variëteit zonnebloemen (Helianthus annuus). Deze olie bevat veel mono-onverzadigde vetzuren en weerstaat zeer goed hoge temperaturen, en kan daarom goed voor o.a. frituren gebruikt worden terwijl de bijdrage aan verzadigde vetzuren zeer laag blijft. Deze high oleic variant bevat minstens 80% oliezuur ( C18:1 ).

Essentiële vetzuren zijn essentiële biologische elementen die via de voeding dienen te worden opgenomen omdat het organisme zelf niet in staat is deze te synthetiseren.

Zonnebloemolie bevat circa 55 mg vitamine E per 100 gram. Vitamine E is belangrijk voor de bescherming van de celmembranen. Het is een belangrijke antioxidant die instaat voor de actieve bestrijding van vrije radicalen.

Toepassingen

Door zijn universele eigenschappen en de grote hittestabiliteit wordt zonnebloemolie HO aangewend in een breed spectrum van toepassingen:

Als een algemene keukenolie wordt het gebruikt om te braden, bakken en frituren.

Door zijn hoog gehalte aan vitamine E en laag gehalte aan verzadigde vetten, is het een gezonde olie voor het dieet.

In industriële toepassingen als bakolie voor snacks is het omwille van zijn lage gehaltes aan verzadigde vetzuren een gezond alternatief voor palm olie of palmoleïne. Tevens voorkomt het hoge gehalte aan oliezuur de vorming van trans-vetzuren.

Het kan gebruikt worden in huidzalf om de huid te beschermen tegen vochtverlies, en het zou ook een beschermd effect hebben tegen mogelijke infecties.

Samenstelling Hoso

Energie 3699 kJ = 884 kcal
Eiwitten 0 g
Koolhydraten 0 g
Vetten 100 g
Verzadigde vetten 8 g
Mono-onverzadigd vetten 84 g
Poly-onverzadigd vetten 8 g
– waarvan Linolzuur (omega-6) 8 g
– waarvan Linoleenzuur(omega-3) 0,3 g